Schijnveiligheid keuringen

Keuren van magazijnstellingen door niet gecertificeerde keurmeesters, leidt tot schijnveiligheid

  • Schijnveiligheid keuringen

Keuren van magazijnstellingen door niet gecertificeerde keurmeesters, leidt tot schijnveiligheid

Om op een deskundige en verantwoordelijke manier keuringen op magazijnstellingen te kunnen uitvoeren moet de keurmeester minimaal beschikken over een technisch dossier van de te keuren stellingen en/of entresolvloeren. Verder moet de keurmeester op de hoogte zijn van de belastbaarheid van de componenten, zoals liggers en staanders. Ook moet de keurmeester de rekenregels beheersen op basis waarvan een stellingenconfiguratie ontworpen en gemonteerd is.

Het keuren van stellingen zonder toegang tot de technische expertise van de fabrikant leidt tot schijnveiligheid. Het uitvoeren van draagvermogencalculaties op basis van een algemene database is een fopspeen. Draagvermogenborden die op basis hiervan worden gemaakt zijn risicovol.

De werkgever is verantwoordelijk voor deskundigheid van de keurmeester. Het inschakelen van een beunhaas is dan ook voor eigen risico.

De BMWT leden, die BMWT-Keur gecertificeerd zijn voor magazijnstellingen, zullen reparaties, die gebaseerd zijn op dergelijke keuringsresultaten, alleen uitvoeren nadat zij zelf een keuring hebben uitgevoerd.

Ter onderbouwing is een artikel bijgesloten van de hand van de heer H.J.M. Adams verbonden aan Adviesbureau Bouwcontructies te Wessem. Klik hier voor het artikel.

Bron: BMWT-nieuwsbrief