Gedragscode voor de magazijnsector - Constructor Dexion Holland BV

Gedragscode voor de magazijnsector

  • Gedragscode voor de magazijnsector

Gedragscode voor de magazijnsector

Een gedragscode moet het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen verder terugdringen. Dit stellen bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars* bij de presentatie van de Code Gezond en Veilig Magazijn. Het is voor het eerst dat partijen die de magazijnsector vormen zich verenigen.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn – van de steigerbouwer tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Hier werken zo’n 600.000 mensen, zoals heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders.

Ongevallen magazijn aanpakken

Hoewel het aantal ongevallen in en om het magazijn al jaren licht daalt, vinden er jaarlijks nog steeds 1500 ongevallen met interne transportmiddelen plaats waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Volgens de betrokken partijen ligt de oorzaak van deze ongevallen voornamelijk in de bedrijfscultuur, zoals de wijze van aansturing. Het daaropvolgende ziekteverzuim door fysieke overbelasting kost bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s. Dit vraagt volgens de magazijnsector om een gezamenlijke aanpak voor een gezonder, veiliger en dus efficiënter magazijn – de code.

Mensenwerk

Omdat werken in en om het magazijn bovenal mensenwerk is, moeten praktische handvatten die voortdurend kunnen worden geraadpleegd, de veiligheid structureel verbeteren.

 

 

Wilt u weten of u magazijn veilig is? Wat de risicoplekken in uw magazijn zijn (zoals bijvoorbeeld kruisingen, loop - en rijpaden en magazijnstellingen) en hoe u dit kunt verbeteren?

Maak dan een afspraak met onze veiligheidsexperts door het contactformulier in te vullen of te bellen met 0297-23 94 00.

 

* Onder de partijen die vandaag het startschot voor de Code geven, zijn naast initiatiefnemers BMWT en EVO, MKB Nederland, TNO, TLN, NVG, het Verbond van Verzekeraars en diverse bedrijven en opleiders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.

Bron: BMWT