Hoe bereikt u een hogere productiviteit met voicepicking en legbordstellingen? Lees hierover in ons blog.

Blog: Legbordstellingen en voicepicking voor een hogere productiviteit

  • Hoe bereikt u een hogere productiviteit met voicepicking en legbordstellingen? Lees hierover in ons blog.

Blog: Legbordstellingen en voicepicking voor een hogere productiviteit

Automatisering lijkt vandaag de dag het toverwoord voor alle logistieke uitdagingen. Automatische opslag- en orderverzamelsystemen vergroten de snelheid van de operatie, maken minder fouten, sparen arbeidskrachten uit en zijn ook nog eens bijzonder compact. Maar hoe zit het met de hoge investeringskosten, de lange terugverdientijden en de beperkte flexibiliteit van dergelijke systemen?

Bestaande magazijnen met legbordstellingen kunnen ook zonder automatische opslag- en orderverzamelsystemen flinke stappen zetten op het gebied van snelheid, kwaliteit en efficiëntie. Sterker nog: er bestaan volop mogelijkheden om met behoud van legbordstellingen stap voor stap de orderverzamelprocessen verder te automatiseren. Dit leidt tot lagere kosten, minder fouten en kortere doorlooptijden, zonder hoge investeringen te hoeven doen.

Voicepicking met legbordstellingen

Een eerste stap op weg naar verdere automatisering in magazijnen met legbordstellingen is bijvoorbeeld voicepicking. Orderverzamelaars hoeven dan niet meer te lezen op een picklijst of barcodescanner wat ze moeten doen. Instructies over picklocaties en aantallen horen ze via hun headset, waarna ze via een microfoon elke taak kunnen bevestigen. Tijden van slecht verstaanbare instructies en orderpickers die gestrest in hun microfoon schreeuwen zijn echt voorbij. Voicepicking is een volwassen techniek die inmiddels in veel magazijnen met legbordstellingen voor een flinke productiviteitsstijging en foutenreductie heeft gezorgd. Bedrijven die overstappen van picklijsten of barcodescanning op voicepicking noteren productiviteitsstijgingen tot 25 procent en meer.

Het grote voordeel van voicepicking is dat orderverzamelaars hun handen vrij hebben. Ze moeten wellicht even wennen aan de headset op hun hoofd, maar hebben geen picklijst of barcodescanner meer die ze eerst moeten wegleggen om artikelen te kunnen pakken. Dat scheelt op elke picklocatie al snel een paar seconden.

Minder pickfouten

Voicepicking heeft als bijkomend voordeel dat orderverzamelaars veel handelingen gelijktijdig kunnen uitvoeren. Ze hoeven na elke pick niet eerst te lezen wat de volgende picklocatie is, maar kunnen alvast op weg gaan terwijl een stem de juiste bestemming inspreekt. Controle van de picklocatie gebeurt niet door het scannen van het barcodelabel op de legbordstelling, maar aan de hand van een controlegetal (de checkdigit) dat tijdens het pakken van artikelen kan worden opgenoemd.

De kans op pickfouten is bij voicepicking nog kleiner dan bij processen met papieren picklijsten of barcodescanning. Dankzij de headset kunnen orderverzamelaars hun ogen continu op de juiste picklocatie gericht houden. Juist op dat punt gaat het zelfs bij barcodescanning vaak mis: orderverzamelaars scannen weliswaar de juiste locatie, maar kijken daarna op het scherm en pakken vervolgens toch van de verkeerde locatie.

Checkdigit op legbordstellingen

Vergt voicepicking nu hoge investeringen? Natuurlijk moet u headsets voor uw orderverzamelaars aanschaffen en zijn wellicht enige aanpassingen aan het IT-systeem nodig. Op de magazijnvloer is slechts een minimale inspanning vereist. De legbordstellingen kunnen blijven staan waar ze staan. U moet alleen op de stellingen labels met een checkdigit plakken. Dat is alles.

Op 7 december zullen wij een demonstratie geven van voicepicking, maar ook andere, dynamische magazijnoplossingen. Wilt u bij dit evenement aanwezig zijn, neem dan contact met ons op via info@dexion.nl