Blog: Automatiseren magazijn - 3 redenen waarom deze projecten falen en 1 simpele tip

  • Lees meer over de voor- en nadelen van een geautomatiseerd magazijn en de mogelijkheid tot een semi automatisch magazijn

Blog: Automatiseren magazijn - 3 redenen waarom deze projecten falen en 1 simpele tip

Tijdens het bezoek van een logistieke vakbeurs of congres kan je er eigenlijk niet omheen: bijna altijd neemt het onderwerp magazijnautomatisering een centrale plaats in. Drones, magazijnkranen, hoogbouw, state-of-the-art WMS systemen; je moet dit vandaag allemaal blijkbaar in je magazijn hebben als je succesvol wilt zijn. En dan natuurlijk met een minimum aan personeel!

Toch gaat het in de praktijk nog geregeld mis en het beloofde resultaat wordt niet behaald. Waarom? We bekijken 3 redenen en vermelden gelijk dat er nog vele andere oorzaken kunnen zijn.

1. Het systeem past niet in het geheel

Een nieuw, volledig geautomatiseerd magazijnsysteem is slechts zelden een oplossing voor de hele operatie of de supply chain. Vaak is het systeem alleen maar geschikt voor een beperkt deel van het assortiment of van het proces.

Wat bedrijven nog wel eens vergeten, is dat een nieuw systeem een integraal onderdeel moet vormen van de totale operatie. Natuurlijk hoeven de langzame lopers of de producten met incourante maten niet altijd in een geautomatiseerd systeem te worden opgeslagen, maar kan een degelijke grootvakstelling prima voldoen.

Wie verschillende orderpick- en opslagsystemen gebruikt, zal ervoor moeten zorgen dat aan het eind van het proces de orders uit de verschillende systemen gebundeld worden tot één zending richting de klant. De logistiek manager moet daarom altijd een perfecte helicopterview hebben om een automatiseringsproces goed te begeleiden.

2. Het systeem is niet goed getest

Bekend is het verhaal over de logistieke ramp direct na de opening van terminal 5 van Heathrow in 2008 als gevolg van een haperend bagagesysteem. Op de eerste dag raakten al duizenden koffers zoek, waardoor vele vluchten moesten worden afgelast. Na vijf dagen zat Heathrow nog steeds met 15.000 koffers opgescheept.

Waardoor werden de problemen veroorzaakt? Door het ontbreken van een ‘real life’ test.

3. Het systeem vraagt een te hoge investering

Zelfs als de rol van het geautomatiseerde systeem is bepaald en er wel degelijk rekening gehouden wordt met een goede testfase, dan is de derde reden vooral hetgeen waarom bedrijven er niet eens aan beginnen. De investering kan dusdanig hoog zijn dat financiering niet eens haalbaar is.

Natuurlijk bieden de moderne, automatische magazijnsystemen een veel hogere graad aan flexibiliteit en wordt de terugverdienperiode steeds interessanter. Maar de keuze tussen wel of niet automatiseren is eigenlijk oninteressant.

Het gaat om de (logistieke) doelstellingen van uw bedrijf en hoe het magazijn daarin een productieve rol kan spelen. Natuurlijk dwingen de huidige marktontwikkelingen bedrijven richting de adoptie van moderne en flexibele opslag- en orderverzamelsystemen.

Onze tip in dit blog is om te denken in stappen. Wat is het einddoel? En in welke stappen gaan we naar dit einddoel toe? Vaak blijkt dan ook dat semi automatisering in een bestaand magazijn genoeg is om het bedrijf vooruit te helpen. Met enkele duidelijke voordelen:

  • een betere balans tussen mensen en software;
  • minder kosten, eenvoudiger te implementeren, minder risico;
  • efficiënt gebruik maken van de beschikbare ruimte. Een semi automatisch magazijn is bovendien eenvoudiger aan te passen;
  • een slim semi automatisch magazijn wordt dusdanig geconfigureerd, dat het in de toekomst naadloos kan evolueren in een volledig geautomatiseerde magazijnoplossing;
  • kortere terugverdientijden.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een semi automatisch magazijn? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met 0297-23 94 00 voor vrijblijvende informatie.

Ook kunt u de whitepaper over een semi automatisch magazijn downloaden.